Voorstelling speciaal voor ouderen

Hand in Hand

Staan in de bloei van je hart.

12 februari speelde ik mijn eerste voorstelling voor ouderen in zorgcentrum Schuttershof in Brunssum. Er ging een wereld voor me open. Het was zo bijzonder om de bewoners, wellicht in de meest kwetsbare fase van hun leven iets te mogen aanreiken waardoor ze even een moment speciaal voor hen beleven  of om ze te helpen contact te maken met hun herinneringen. Er ontstond veel moois, we hebben samen gezongen, verteld en Jan Klaassen werd uitbundig geholpen om de muis te vangen die als sinds jaar en dag in de poppenkast woont, maar zich niet laat vangen. Ook het spel op de lier en de mondharmonica zorgde voor herkenning en je kon zien dat het de bewoners raakte. We hebben in een grote zinken teil het Paasgras gezaaid om hiermee het beeld van de ontluikende natuur kracht bij te zetten. Tijdens de voorstelling probeer ik dat bewoners zich zoveel mogelijk kunnen verbinden met de wereld om zich heen, door o.a. aan te sluiten op het dagritme, het jaargetijden en de jaarfeesten. Het werd voor ons samen een moment om nooit te vergeten. De maanden daarna ben ik me gaan verdiepen in het poppenspel voor ouderen. Zo is de voorstelling Hand in Hand ontstaan. Deze voorstelling kan ik spelen voor een groep, maar zeker ook in een 1 op 1 contact. Speciaal voor deze voorstelling heb ik Lena gemaakt. Een lieve oude dame van 81 jaar, die graag bij de voorstelling aanwezig is.  Ze kent alle liedjes en versjes van vroeger en hoort die heel graag. Voor meer informatie kunt U contact met mij opnemen.

Het volgende boek is voor mij een ontroerende leidraad geworden als ik voorstellingen speel voor mensen die een dementieproces doormaken:
De verborgen zin van dementie, geschreven door Hans Stolp. Een  aanrader voor mensen die zich echt willen verbinden met mensen die lijden aan dementie.

Lena Lena